GLOED
07 / 11 / 2024
Garnwerd van het aardgas af (GAAF)
Op donderdag 7 november 2024 heeft de Werkgroep Commissie Energie een bijeenkomst gehouden in De Doorrit met als doel om de inwoners van Garnwerd te informeren over de mogelijkheden om de huizen op termijn aardgasvrij te maken.
Gezien de volle zaal deze avond mag je de conclusie trekken dat de inwoners van Garnwerd geïnteresseerd en nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden die er zijn om hun huis gasloos te verwarmen.
De avond werd voorgezeten door Jantine Koppert van de Groninger Energie Koepel (GREK), bureau Syntraal heeft uitgebreid verteld over de mogelijkheden die zij hebben berekend voor Garnwerd om warmte uit het Reitdiep te gebruiken voor een warmtenet. De gemeente heeft alle subsidie mogelijkheden die er zijn in de gemeente Westerkwartier toegelicht evenals de mogelijkheid die alle inwoners van Garnwerd hebben voor een gratis Woningadvies verduurzaming op maat voor hun huis. Aan het eind van de avond zijn leden van de werkgroep in gesprek gegaan met de aanwezige bewoners om informatie op te halen naar welke informatie men op zoek is.
De werkgroep gaat nu aan de slag met een enquête en komt in het eerste kwartaal 2025 terug bij de bewoners voor een vervolg bijeenkomst.
Klik hier voor de presentatie.
13 / 09 / 2021
Update zonnedak Vellinga 1
De installatie is bijna klaar om zonuren te gaan draaien. Na veel overleg en aanspreken van contacten in ons netwerk hebben we het uiteindelijk voor elkaar gekregen onze installatie aan te sluiten op het openbare stroomnet. Enexis heeft een nieuwe kabelaansluiting gegraven vanaf de Garnwerderweg en de meterkast is geplaatst. De installatie kan nu elektriciteit gaan leveren aan het net. Een mijlpaal gezien de beperkte capaciteit op dit moment.
Voordat we energie gaan produceren wordt de volledige installatie nog eens gekeurd zodat wij als eigenaar maar ook de verzekeraar ervan uit kunnen gaan dat de installatie deugdelijk is aangelegd. Daarnaast zullen we onze installatie nog laten certificeren zodat we kunnen aantonen dat de stroom die we leveren daadwerkelijk groen wordt opgewekt. Geen sjoemelstroom dus!
Momenteel zijn nog enkele zonnepanelen beschikbaar. Interesse? Kijk hier voor meer informatie of meld je hier aan als deelnemer.
30 / 06 / 2021
Update zonnedak Vellinga 1
Na de asbestsanering zijn in het voorjaar de zonnepanelen op het dak bij Hylke Vellinga geïnstalleerd. Daarna was het wachten op de aansluiting door de netbeheerder. Door de grote vraag naar aansluitingen voor duurzame energie en de oplopende levertijden van materialen kampte de netbeheerder echter met een capaciteitstekort. Maar afgelopen week was het ineens zover: de kabels zijn aangelegd en de transformator is inmiddels ook geplaatst. Het heeft allemaal wat langer geduurd dan gepland, maar na deze aansluiting kan de installatie daadwerkelijk ook zonne-energie gaan opwekken.
Bekabeling en transformator voor de aansluiting op het netwerk voor Zonnedak project #2.
26 / 02 / 2021
Lokale Energie Monitor 2020
De Lokale Energie Monitor is een jaarlijkse rapportage en analyse van de ontwikkelingen van de lokale energie-initiatieven in Nederland. De Monitor maakt ze zichtbaar en laat zien wat ze samen bereiken. Geeft zicht op het aantal energiecoöperaties, hun projecten en activiteiten. En hoe ze in onderlinge samenwerking met elkaar een stevige maatschappelijke beweging vormen. Lokaal actief, met landelijke impact.
Impact energiecoöperaties neemt komende jaren flink toe
Nederland telt inmiddels 623 energiecoöperaties, met een totaal geschat aantal leden en/of deelnemers aan projecten van ongeveer 97.000. Ze drukken een steeds grotere stempel op de energietransitie. De opbrengsten uit hun wind-, zon- en warmteprojecten groeien hard en blijven dat de komende jaren doen. Ook professionaliseren ze. Meer dan om kwantiteit gaat het nu om kwaliteit van de coöperaties.
Zon: 41% meer collectief zonvermogen
In 2020 kwamen er 170 nieuwe zonnedaken en (drijvende) zonneparken gerealiseerd door burgercollectieven bij. Het totaal komt hiermee uit op 814 collectieve zonprojecten. En voor de komende jaren staan er nog minstens 211 gepland.
Wind: 19% meer coöperatief windvermogen
Er is in totaal 229,9 MW coöperatief windvermogen geplaatst in Nederland. Dit is een toename van 37,1 MW ten opzichte van 2019. Deze windturbines leveren ongeveer 735 miljoen kWh per jaar op, vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van 245.000 huishoudens.
Warmte: 43% meer initiatieven
In 2020 is het aantal initiatieven met concrete plannen en projecten voor een collectieve warmtevoorziening of collectief opdrachtgeverschap toegenomen tot minstens 77. Dus 23 meer dan in 2019. De meeste projecten zijn in de onderzoeksfase.
Per RES-regio
Meer informatie
Bekijk hier de Lokale Energie Monitor 2020: www.hieropgewekt.nl/lokale-energie-monitor
12 / 10 / 2020
RES (Regionale Energie Strategie)
In de Regionale Energie Strategieën worden afspraken gemaakt over hoeveel duurzame energie we onder welke voorwaarden willen opwekken bij ons in de regio. Daarnaast wordt afgesproken op welke wijze en waar het in de regio opgewekt kan worden.
Klimaatakkoord
Op 28 juni 2019 heeft het kabinet het klimaatakkoord gepubliceerd. Het is de Nederlandse uitwerking van de internationale klimaatafspraken van Parijs (2015). Het klimaatakkoord bevat een samenhangend pakket aan maatregelen dat moet resulteren in een CO2-reductie van tenminste 49% in 2030 ten opzichte van het jaar 1990.
RES-regio’s
Bij het maken van het Klimaatakkoord waren verschillende zogenoemde sectortafels betrokken. De sectortafel Elektriciteit heeft zich als doel gesteld 35 TWh grootschalige hernieuwbare elektriciteit op land te realiseren in 2030. Dit moet gerealiseerd worden via de zogenoemde Regionale Energie Strategie (RES). Nederland is opgedeeld in 30 ‘RES-regio’s’ die allen een bod moeten doen om een deel van deze 35 TWh in hun regio op te wekken. Dit moet gerealiseerd worden met een zorgvuldige inpassing en een gedegen participatieproces.
RES Groningen
In de regio Groningen hebben de twaalf Gemeenten, twee Waterschappen en de Provincie op 24 januari 2019 in een intentieverklaring afgesproken de gehele provincie Groningen te beschouwen als één RES-regio. Als RES-regio committeert Groningen zich aan de opgave om tot een gezamenlijke regionale strategie te komen voor duurzame opwekking van elektriciteit en warmte. De RES wordt de regionale uitwerking van de doelstellingen van het nationale Klimaatakkoord. Hierbij hebben de overheden in de regio beleidsvrijheid bij het formuleren en invullen van de regionale doelstellingen en moeten ze gezamenlijk tot keuzes komen. Op 22 april heeft de regio Groningen de concept RES gepresenteerd. De concept RES is een eerste stap naar de RES 1.0 die medio 2021 concreet moet zijn.
Tijdspad RES
Concept RES
De concept RES van de provincie Groningen is hier te vinden: https://www.regionale-energiestrategie.nl/res+regio+groningen/de+concept+res/default.aspx
Namens 7 verschillende maatschappelijke organisaties hebben we een reactie op de Concept RES geschreven. Dit is te lezen op: https://nmfgroningen.nl/nieuws/adviesconceptresgroningen/
30 / 09 / 2020
Inschrijving tweede zonnedak gestart
Vanaf nu is het mogelijk definitief in te schrijven voor het tweede zonnedak project van GLOED. De voorbereidingen voor een geschikt dak, aansluiting en financiering zijn afgerond. De weg is nu vrij om het project ook daadwerkelijk te realiseren. Woon je binnen een van de volgende postcodegebieden: 9892, 9893, 9951, 9891, 9833 en wil je ook collectief opgewekte zonne-energie, meld je nu hier aan.
Voor deelnemers die nog niet zijn aangesloten bij Energie VanOns een aanbeveling. In het tweede zonneproject werken we weer samen met onze eigen noordelijke energieleverancier Energie VanOns, opgericht door noordelijke energie coöperaties waaronder GLOED. Zij nemen de opgewekte stroom van ons af en verzorgen ook administratieve afhandeling op de jaarafrekening. Daarnaast steunt Energie VanOns de verduurzaming van Garnwerd en omstreken door jaarlijks 75,- euro per klant te storten in een energiespaarpot van het dorp. Dit om duurzame projecten mee te starten. We juichen het toe dat je als deelnemer in het zonproject ook een overstap naar Energie VanOns eens serieus overweegt. Goed voor Garnwerd en omstreken, goed voor Groningen! Uiteraard is dit geen verplichting.
Wil je meer weten over Energie VanOns kijk dan eens op https://energie.vanons.org
04 / 09 / 2020
Informatie bijeenkomst
Op 16 september organiseert GLOED naast de ALV een informatie bijeenkomst over:
- tweede zonnepanelen project
- elektrische deelauto
Iedereen die hier belangstelling voor heeft is vanaf 20.45 uur van harte welkom in De Kromme Akkers. Vanwege de corona maatregelen is het noodzakelijk dat u zich van te voren aanmeldt bij gloed@garnwerd.eu.
Programma
Woensdag 16 september 2002
OBS De Kromme Akkers
19.30 – 20.30 uur / algemene leden vergadering
20.45 – 21.00 uur / inloop
21.00 uur / aanvang informatie bijeenkomst
Aanmelden
28 / 08 / 2020
Eindelijk een laadpaal voor de elektrische deelauto van Garnwerd.
Laadpaal voor elektrische deelauto
Het heeft even wat voeten in de aarde gehad, maar de laadpaal voor de elektrische deelauto is eindelijk op de juiste plek geplaatst. De laadpaal voor twee auto’s staat nu bij de parkeerplaats aan de westkant van de Krassumerstraat. Centraal gelegen en gemakkelijk bereikbaar voor iedereen. Binnenkort zal daar de deelauto van Garnwerd (blauwe Nissan Leaf) daar zijn vaste (oplaad)plek hebben. Interesse in dit duurzame vervoermiddel? Stuur een mailtje naar gloed@garnwerd.eu.
12 / 06 / 2020
Tweede zonnedak project.
Tweede zonnedak project in de maak
Heb je geen geschikt dak, is er sprake van beschermd dorpsgezicht, vind je zelf zonnepanelen plaatsen te veel gedoe of niet fraai? Meld je dan bij GLOED. Na het eerste zonnedak bij Keizer in Feerwerd start GLOED komende zomer met een tweede collectief zonproject.
Met het project stelt GLOED inwoners van Garnwerd, Aduarderzijl, Feerwerd en omstreken weer in de gelegenheid zelf zonne-energie op te wekken. Woon je binnen een van de volgende postcodegebieden: 9892, 9893, 9951, 9891, 9833, dan kun je deelnemen.
De panelen worden centraal geplaatst op beschikbare bedrijfsdaken. De opbrengst wordt verrekend op je energierekening. Als deelnemer wek je zo zelf zonne-energie op en kun je besparen op je energierekening. Bovendien houdt het project rekening met grondgebruik en landschappelijke inpassing van hernieuwbare energie. We benutten de daken eerst! Zo wordt energie steeds meer van ons.
Afgelopen periode is gezocht naar geschikte locaties, financiering en bereidwillige dakeigenaren. Komende periode besteden we aandacht aan het informeren en werven van deelnemers en daadwerkelijke realisatie. Medio september zal er een informatieavond gehouden worden. Het project wordt dan nader toegelicht en er is gelegenheid tot het stellen van vragen. De eerste 120 panelen zijn al gereserveerd!
Heb je belangstelling? Meld je dan aan als geïnteresseerde via gloed@garnwerd.eu.
26 / 04 / 2020
Meer dan 100 energiecoöperaties.
Energie VanOns: meer dan honderd energiecoöperaties
Wat? Wauw! Inmiddels blijkt onze teller alweer op 106 energiecoöperaties te staan! In Groningen, Drenthe en Friesland, maar ook op steeds meer andere plekken in Nederland, zoals Flevoland en Overijssel. Sterker nog, nummer 100 is Lutten Levert: een energiecoöperatie in Overijssel met een zonnepark met maar liefst 6.000 zonnepanelen. “106 is nog maar het begin,” aldus onze directeur Jaap Hoeksema. “Op naar 1.000 coöperaties met 5.000 opwekprojecten en 100.000 klanten.”
Iedereen stroom uit de streek
Duizenden mensen en bedrijven wonen en werken met de duurzame stroom van Energie VanOns, een van de weinige echt Nederlandse energiebedrijven. Die duurzame stroom wordt opgewekt met meer dan 75 grote en kleine opwekprojecten, goed voor in totaal zo’n 25,7 miljoen kWh. Ook ondernemers en overheden beseffen steeds vaker de kracht van lokaal opgewekte groene energie. Zo levert Energie VanOns sinds 2019 energie aan tientallen overheidsgebouwen in Groningen. Geen groengewassen grijze stroom, maar echt groene stroom.
Groener dan groen
Zo donkergroen dat deze zelfs al meerdere jaren op een rij een vette 10 van de Consumentenbond krijgt. Jaap: “We zijn ons met zijn allen eindelijk bewust van de problematiek van het smelten van de ijskappen en de kosten om van het gas af te komen. Overal werken mensen aan alternatieven om dezelfde levenskwaliteit te behouden met behulp van groene energie. Het is tijd om ons te verenigen en samen richting 1.000 coöperaties te gaan.”
Geld blijft in je streek of buurt
Door met energiecoöperaties samen te werken, kunnen we meer doen dan energie leveren. Natuurlijk krijgen de eigenaren van de lokale windmolens en zonnedaken een eerlijke prijs voor hun stroom. Maar dat is niet alles: onze winst gaat via de coöperaties terug naar de regio. Op die manier is al meer dan een miljoen euro geïnvesteerd in lokale initiatieven, van led-lampen voor de hele buurt via energieneutrale verenigingsgebouwen tot vogelkijkhutten. Jaap: “Ik ga ervoor om de honderden miljoenen die we met z’n allen uitgeven aan energie terug te laten vloeien naar de streek waarin wij wonen. Dat kan als we ons samen sterk maken. Jouw streek, jouw stroom!”
Meer informatie: www.energie.vanons.org